Estetik Cerrahi

Onko Plastik Cerrahi

Malign Melanom

Video Makaleler

İletişim

Prof. Dr. Sıdıka Kurul

Estetik Cerrahi Nedir?

Günümüzde diğer değişimlere paralel olarak estetik anlayışı da farklılaşmış, sadece elit sınıfa özgü gibi görünen, güzelleşmek amacı ile yapılan estetik ameliyatlar toplumun her katmanından insanlar tarafından istenir hale gelmiştir. Modern dünyada estetik ameliyat olmayı düşünmek, bu konuda arayışlara girmek ve ameliyat olanak asla utanılacak bir durum değildir. Kuşkusuz giyim, makyaj ve saç biçimi olanakları ve beden dili kullanılarak daha güzel görünmek mümkündür. Bu olanakların bireyi yorduğu yada bu olanaklara rağmen arzulanan güzelliğe ulaşılamadığı zaman, plastik cerrahinin estetik dalı insanlara yardımcı olacaktır. Estetik cerrahinin insanlara sunacağı hizmetler nelerdir ve bu hizmetleri kimler verir? Her şeyden önce başvurduğunuz kişinin hekim olup olmadığını kontrol edin !

Estetik cerrahi girişimleri ve ameliyatları plastik, rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanları tarafından yapılır, muayene için gittiğiniz hekimin "Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı" olup olmadığını ve "Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Üyeliğini" lütfen kontrol ediniz.

Muayene sırasında sorunlarınızı, varsa mevcut hastalıklarınızı, alışkanlıklarınızı ve kullandığınız ilaçları açıkça dile getiriniz, beklentilerinizi sıralayınız, gerekirse tekrar tekrar sorunuz. Ameliyatın potansiyel riskleri hakkında mutlaka bilgi edininiz. İyileşme süresini ve normal hayata dönme zamanınızı öğreniniz. Doktorunuzun daha önce yaptığı ameliyatların, ameliyat öncesi ve sonrası resimlerini görmeyi talep edebilirsiniz.

Ameliyatsız yüz gençleştirme :

1. Cilt aşındırma : Yüzdeki istenmeyen lekeler, düzensizlikler ve ince kırışıklıklar cilt aşındırma işlemi ile giderilebilir. Mevcut probleme göre bu işlem 3 şekilde yapılabilmektedir.

a. Kimyasal aşındırma (chemical peeling) : Bu işlemde cilde zarar vermeyen kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Yüz derisine sürülen bu kimyasal bileşim ile cildin üst tabakası soyulur.

b. Zımparalama (taşlama, dermabrazyon) : Cildin yüzeyel tabakasının yüksek devirli zımpara taşı ile aşındırılarak ciltteki sorunların giderilmesidir.

c. Laser : Cildin sorunlu bölgelerinin lazer ışını ile yakılıp buharlaştırılarak aşındırılmasıdır. Bu yöntem ile kontrollü aşındırma yapılabilmekte ve kanama görülmemektedir.

2. Dolgu maddeleri: Yaşlanmaya paralele olarak yer çekimi ve adale hareketlerinin etkisi ile yüzün belli noktalarında kırışıklıklar ortaya çıkmaktadır. Özellikle burundan başlayıp dudak kenarına inen çizgiler, iki kaşın arasında veya alında ortaya çıkan kırışıklıklar ve göz kenarındaki kaz ayağı görünümü oluşturan çizgiler çoğu kez derindir ve cilt aşındırma yöntemleri ile düzeltilemez. Bu amaçla dolgu maddeleri kullanılır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan dolgu maddelerin çoğu zamanla vücut tarafından eritildiğinden, tekrarı gerekir. Dolgu maddelerinin uygulaması kolaydır, iz bırakmazlar ve sonuçları memnunluk vericidir. Dolgu maddeleri aynı zamanda dudak kalınlaştırmak veya dudakları daha belirgin hale getirmek için de kullanılabilir.

a. Yağ enjeksiyonu yöntemi : Kişinin kendi vücudundan (karın veya basen bölgesinden) alınan yağlar, yüzdeki kırışıklığın altına enjektör benzeri bir aygıtla enjekte edilir.

b. Doku kokteyli yöntemi : Kişinin bedeninden alınan kıkırdak, fasya ve deri altı tabakalarının çok ince doğranarak, kırışıklık olan bölgeye enjekte edilmesi ile kırışıklıklar giderilebilmektedir. Uzun ömürlü ve çok iyi sonuçlar elde edilebilmektedir.

c. Kollajen yöntemi : Sığırdan alınan kollajen saflaştırılarak, insanınkine benzer bölümü yüzdeki kırışıklıklara enjekte edilebilir. Kullanmadan önce test yapılması gerekir.

d. Hyaluronik asit yöntemi (Restylene, Parane ) : Hayvansal kaynaklı olmayan bir dolgu maddesidir, uygulama öncesinde test tapılmasına gerek yoktur. Ortalama 6 ay ömrü vardır.

3. Botoks yöntemi : Özellikle alında, burun sırtında, kaşlar arasında, ve göz kenarlarında ortaya çıkan kırışıklıklar ön planda mimik kaslarının aşırı kullanımına bağlıdır. Bu bölgelerde uygulanacak peeling ve doldurma yöntemleri asıl soruna çözüm getirmediklerinden ancak sınırlı etkinliğe sahiptirler. Bu bölgelerde, cildin kırışmasına sebep olan mimik kasları, Botox enjeksiyonu ile gevşetilmekte ve bu kasların üzerini örten cildin kırışıklıkları yok olmaktadır. Botox mimik kaslarına giden sinirleri bloke etmekte böylece tedavi edilen mimik kasları gevşemektedir. Tedavi edilmeyen ana mimik kasları normal işlevlerini sürdürdüklerinden yüz ifadesinde doğal olmayan herhangi bir durum meydana çıkmamaktadır. Botox enjeksiyonu geri dönüşlü bir tedavi yöntemi olup etkisi 6 ay içinde kaybolmaktadır. İstenen etkinin devamı için ilacın ortalama 6 aylık periyodlarla tekrar uygulanması gerekir. Uygulama enjeksiyon şeklinde olup herhangi bir iz ya da kızarıklık yaratmaz. İlaç etkisini 2-3 gün içinde gösterir. Tedavi sonrası tek yapılması gereken 2-3 saat kadar mimik kaslarının çalıştırılması ve yatay pozisyondan sakınılmasıdır.

4. Kaş asma: Günümüzde herhangi bir cerrahi işleme gerek duyulmaksızın, uygun olgularda kaşların dış kısımlarından özel dikişler geçirilir ve bu dikişler saçlı deride tespit edilir. Bu yolla kaşların daha kalkık olması sağlanır.

Yüz gençleştirme ve görünüm değiştirmeye yönelik ameliyatlar :

Göz kapağı estetik ameliyatları :

Genetik yapının özelliklerine göre zamanla göz küresinin çevresindeki yağ dokusunun fıtıklaşmasına bağlı göz kapaklarında torbalanma, deride gevşeme ve kırışıklıklar meydana gelebilir. Aynı şekilde yaşlanmaya paralel olarak göz yan taraflarında kaz ayağı adı verilen derin çizgiler gelişir. Bu istenmeyen görüntülerin giderilebilmesi için, yağ torbalarının ve deri fazlalığının çıkartılması kaçınılmazdır. Bu amaçla estetik göz kapağı ameliyatı yapılır. Gerekli durumlarda kaz ayağı görünümü için dolgu maddeleri uygulanabilir.

Kaş kaldırma işlemi :

Kaş biçiminde düşüklük yapısal olabildiği gibi yaşlanmanın da doğal bir sonucudur. Bu sorunun giderilebilmesi için, saçlı deri içinde açılan iki küçük delik yardımı ile kaşlar uygun ölçülerde yukarı doğru kaldırılır ve sabitlenir. Bazı hallerde kaşların kaldırılması için üst alın germe işlemine gerek duyulur. Ameliyatın sonuçları uzun sürelidir, gerek duyulduğunda tekrarlanabilir.

Dudak büyütme işlemi :

Dudak biçimi ince olan kişilere uygulanır. Tercih edilen yöntem dolgu maddelerinin kullanılmasıdır. Günümüzde en yaygın kullanılan hastanın kendisinden alınan yağ ile dudağın kalınlaştırılmasıdır.

Dudak inceltme işlemi :

Bu işlem için dudak dışardan içeri doğru çevrilir ve dudağın iç kısmından parça çıkarılır. İstendiği takdirde bu ameliyat sırasında dudağa yeni biçim de verilebilmektedir.

Çene ve elmacık kemiklerine yönelik ameliyatlar :

Kimi insanlarda, çene ve elmacık kemiklerinin görünümü, kişinin istediği biçimde değildir. Bu gibi durumlarda sorunun cinsine ve bulunduğu bölgeye uygun düzeltme ameliyatları uygulanır. Aşırı çıkık elmacık kemikleri veya çene kemiği törpülenerek düzeltilebilir. Tam tersi bir durum olan çökük elmacık kemikleri üzerine, vücut tarafından kabul edilen bazı maddeler (implantasyon materyelleri ) eklenerek yüzdeki uyum sağlanır. Üst veya alt çenelerden biri ileride veya geride olabilir, bu duruma çoğu kez dişlerin ısırma veya çenelerin düzgün kapanamaması problemi de eşlik eder. Bu takdirde sorunu çözmek için çene kemiklerinin ileri yada geri alınması gerekebilir. Amaç, yüz görünümünde bir uyum oluşturmaktır.

Burun estetiği ameliyatı :

Burun, insan yüzünde tam ortada olduğu için, estetik görünümde çok büyük önem taşımaktadır. Burnun işlevleri solunum ve koku almaktır. Burun estetiği ameliyatında esas olan, burnun işlevlerini bozmadan, uygun estetik ölçülerde düzeltme yapmaktır. İdeal burun, bireyin yüz hatlarına uygun olandır. Hastada, deviyasyon adı verilen burun orta bölmesinde eğrilik varsa, burun estetiği sırasında bu sorun da giderilebilmektedir. Ameliyat kesileri burun içinden yapıldığı için görünürde iz kalmaz.

Yüz germe ameliyatı :

Yaşlanma, yüz ve boyun derisinde çizgilere, kırışıklıklara ve sarkmalara sebep olur. Yaşlılığın izleri olan bu değişimler bazı kişilerde sorun yaratabilir. Kişide yakınmaya yol açan problemler yukarıda tanımlanan yüz gençleştirme işlemleri ile çözümlenemiyorsa yüz germe adı verilen estetik ameliyatın yapılması gerekecektir. Bu ameliyatta, gerekiyorsa alın ve boyun dahil olmak üzere tüm deri, uygun yerlerden yapılan kesiler ile gerektiği şekilde serbestleştirilir, deri fazlalığı çıkarılır. İzler saçlı deri ve kulak arkasında kaldığı için sorun oluşturmaz. Bu ameliyata, göz kapağı estetiği, burun estetiği, dolgu maddelerinin enjeksiyonları veya cilt aşındırma işlemleri eklenebilir.

Kulak düzeltme ameliyatı :

Kepçe kulak şekil bozukluğunun düzeltilmesi için, kulağın kafatasına yaklaştırılması ve geriye doğru döndürülerek sabitleştirilmesi gerekir. Bu ameliyat, kulağın arkasına yapılan küçük bir kesi ile ve lokal anestezi ile gerçekleştirilebilmektedir. Kesi kulak arkasından yapıldığı için görünürde iz kalmamaktadır.

Vücut şekillendirme ameliyatları :

Estetik meme ameliyatları :

Meme büyütme :

Vücuda yan etkisi bulunmadığı bilimsel olarak kanıtlanmış, içi tuzlu su ile doldurulan meme protezlerinin meme dokusu veya meme arkasındaki kasın altına yerleştirilmesi ile gerçekleştirilen bu ameliyat ile kadın ideale yakın memelere sahip olabilmektedir. Protez, meme başından, meme altı oluğundan veya koltuk altından yapılan kesilerle yerleştirilir, genellikle iz sorun oluşturmaz. Meme protezlerinin kansere sebep olma, kanserin erken teşhisini engelleme gibi olumsuz etkileri kanıtlanmamıştır. Bu ameliyat yapılmadan önce memelerin radyolojik tetkiki yapılmalıdır.

Meme küçültme :

İri memeler kötü estetik görünüm yanında boyun, sırt ve bel ağrısına da sebep olmaktadır. Ameliyat yapılmadan önce mutlaka memelerin radyolojik incelemesi yapılmalıdır. Meme küçültme ameliyatı için, gerektiği kadar meme dokusu ve meme derisi çıkarılır ve memeye yeni şekil verilir. Ameliyatın sonunda anahtar deliği şeklinde bir iz kalır; bu izler başlangıçta bariz, zamanla belli belirsiz hale gelen izlerdir. Ameliyatta çıkarılan meme dokusunun patolojik incelemesi mutlaka yapılmalıdır.

Meme dikleştirme :

Estetik meme dikleştirme ameliyatında, sarkık meme dokusu yeniden şekillendirilir, fazla deri çıkartılır, meme başı olması gereken yere taşınır. Anahtar deliği şeklinde, zamanla daha az belirgin hale gelen bir iz kalır. Sarkıklıkla birlikte, meme küçüklüğü de söz konusu ise, memeyi büyütmek amacı ile, meme arkasındaki kasın altına uygun büyüklükte meme protezi konur. Meme sarkıklığı bazı hallerde sadece, meme protezi konulması ile düzeltilebilir.

Meme onarımı (Meme rekonstrüksiyonu) :

Bu ameliyat yanık veya yaralanmalar sonrasında oluşan meme kaybı veya ciddi şekil bozukluğu veya doğuştan meme yokluğu ya da meme kanseri nedeni ile memesi alınan kişilere uygulanır. Meme kadın bedeninin sembolü olan bir organdır, yokluğu veya kaybı ciddi psikolojik ve sosyal sorunlar yaratır. Kanser nedeni ile memesini kaybeden kadına yeni meme yapılmasının mevcut hastalığına hiçbir zararı yoktur, aksine hayata bağlanma, kendine güvenme, sosyal ve psikolojik açıdan güçlü olma gibi yararları vardır. Bu ameliyat memenin alındığı anda yapılabildiği gibi, daha sonra hastanın istediği herhangi bir zamanda da yapılabilir. Bir meme protezi, veya sırttan ya da karından taşınan doku ile yeni meme yapılabilir.

Estetik karın ameliyatı (Abdominoplasti) :

Doğumlar, kilo alıp verme, spor yapmama ve yaşlılığa paralele karın derisinde sarkma nerdeyse kaçınılmazdır. Sarkık karın derisi, gebelik çatlakları ile birlikte ameliyatla çıkarılır. Bu sırada karın veya göbek fıtığı varsa bu onarılır, gevşek karın kasları takviye edilir. Külot içinde saklanabilen bir iz kalır.

Vakumla fazla yağların alınması (Liposuction, Liposculpture, Liposhaping) :

Kişiye göre değişiklik göstermekle birlikte, vücudun belirli bölgelerinde yağ toplanması görülmektedir. Birikmenin çok fazla olduğu durumlarda tek çözüm yolu, sorunlu bölgedeki yağların çıkarılmasıdır. Şekillendirme amaçlı yapılan bu ameliyat, jokey pantolonu deformitesi diye adlandırılan geniş basen, diz içi, kalça, uyluk iç yüzleri, bel bölgesi, koltuk altı, karın, gıdık meme ve ayak bileklerinde uygulanabilmektedir. Yağ birikiminin görüldüğü, buna karşın deri sarkıklığının olmadığı hastalar için çözüm üreten ideal yöntemdir. Selülit tedavisinde çok iyi sonuçlar alınmaktadır. Ameliyat yapılacak bölgeye önce özel bir sıvı enjekte edilir, ardından 0. 5-1 cm uzunluğunda 1-2 kesi yapılır, kanül deri altı bölgesine sokulur ve vakum cihazına bağlanır, yağlar alınarak belirgin bir incelme sağlanır. Yağ birikimi ile birlikte deri sarkıklığı olan hastalarda, fazla derinin çıkarılması çoğu kez gereklidir.

Prof. Dr. Sıdıka Kurul





© Estet.net 2003 - 2022

Yıldızposta Cad. Ayyıldız Sitesi A Blok, Gayrettepe / İstanbul - 530 167 60 70 - skurul@estet.net -

© Estet.net 2003 - 2022

Yıldızposta Cad. Ayyıldız Sitesi A Blok, Gayrettepe / İstanbul
530 167 60 70 - skurul@estet.net -