Estetik Cerrahi

Onko Plastik Cerrahi

Malign Melanom

Video Makaleler

İletişim

Prof. Dr. Sıdıka Kurul

Estetik Meme Büyütme Ameliyatı (Augmentation Mammaplasty)

Memeler kadının beden görünümde fiziği tamamlayan yapılardırve kadın beden imajında çok önemli rol oynarlar. Küçük meme kadının kendine güvenini, sosyal ve ikili ilişkileri, giyim şeklini olumsuz etkiler. Memeler, yapısal olarak değişik nedenlerle küçük olabilir. Biri diğerinden daha küçük, asimetrik olabilir. Doğumsal olarak bir tanesi hiç olmayabilir. Her iki memenin eşit hale getirilmesi ya da hacminin arttırılması için, silikon protezler en uygun seçenektir.

Silikon meme protezi nedir ?

Silikon protezler 1960'lı yıllardan itibaren kullanılmaktadır; son yıllarda bu konuda önemli yenilikler sağlanmış ve yapılan bilimsel araştırmalar silikonun insan vücuduna en az zararlı madde olduğunu ortaya koymuştur. ABD’de 2 milyondan fazla kadın silikon meme protezi taşımaktadır.

Meme protezleri, meme şeklinde, değişik büyüklükte ve şekilde kullanıma hazır olarak üretilmişlerdir. Yuvarlak, yarı veya tam anatomik denilen veya damla şeklinde olanları mevcuttur. Kadının memesindeki duruma bağlı olarak, uygun hacim ve şekilde olan seçilir. Vücuttaki dokulara uyum sağlaması için dış yüzeyi yüzeyi pürtüklü olan protezler tercih edilir.

Balonun içini dolduran maddeler farkı olabilir. Günümüzde kullanılan meme protezleri şöyle adlandırılabilir :

a. Gel-filled : Dış yüzeyi silikon olan balonun içinde yine silikon orijinli jel vardır.

b. Saline-filIed : Silikon balonun içi boştur. Ameliyat esnasında halk arasında tuzlu su diye bilinen “Serum Fizyolojik“ ile istenilen hacim elde edilinceye kadar doldurulur. Son zamanlarda kullanıma hazır şekilde olanlarının imal edildiği bildirilmiştir.

Ameliyat öncesi bilmeniz gerekenler :

Meme büyütme amacı ile plastik cerraha müracaat ettiğinizde, ameliyatı neden istediğinizi, ne büyüklükte bir memenin sizi mutlu edeceğini belirtmeli, kullanılacak protezin cinsini, kalacak izi sormalı ve tartışmalısınız. Ailenizde meme kanseri tanısı almış hasta varsa bunu belirmeyi unutmayınız. Protez konulacak hastalarda, ameliyattan önce mamografi ve ultrasonografi adı verilen radyolojik tetkikler ile meme dokusu değerlendirilmelidir.

Bir yabancı cisim olan proteze karşı vücutta bazı bağ dokusu hastalıklarının geliştiği (konnektif doku hastalığı), bebeğe süt vermenin zorlaştığı, protezin kansere neden olduğu ileri sürülmüştür. Ancak bunların hiçbiri bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.

Protez konmuş memelerde daha sonra yapılacak mamografi görüntülerinin değerlendirilmesinin zorlaşacağı, meme kanserinin erken mamografik bulgularının gözden kaçırılabileceği veya protez bir yabancı cisim gibi davrandığından ek görüntülere neden olabileceği ileri sürülmektedir. Ancak son zamanlarda mamografi tekniklerindeki gelişmeler ve MR’ın (magnetik rezonans görüntüleme) meme incelemesinde kullanılması ile bu endişeler ortadan kalkmıştır. Kontrol mamografilerinizin, protez konmuş memelerde inceleme yapma deneyimi olan merkezlerde yaptırmanız tavsiye edilir.

Silikon meme protezi taşıyan bir memede, kanser gelişmesi halinde (ki kanser ortaya çıkma riski protez konmamış memelerle aynıdır), kansere yönelik ameliyat ve diğer tedavi şekilleri standartlar doğrultusunda uygulanır.

Silikon protezlerin dış yüzeyi çok ince olmakla birlikte dış darbelere oldukça dayanıklıdır. Normal ve orta dereceli masajlar zarar vermez. Kişi ameliyattan 2 ay sonra yüzü koyun yatabilir. Protezin yırtılması nadir bir durumdur, araç içi trafik kazalarında olduğu gibi sıkışmalarla, yüksekten düşmelerle ve delici alet yaralanmaları ile ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda protezin içeriği önem kazanır. Serum fizyolojik ile şişirilen protez kullanılmışsa korkulacak bir şey yoktur.

Ameliyatlar Hastahanede yapılır. Cerrahların çoğu genel anesteziyi tercih eder.

Ameliyat :

Ameliyat 1-1. 5 saat sürer. Protezin konabilmesi için, meme altı kıvrımı, koltukaltı veya meme başı kenarından kesi yapılabilir. Giriş yeri neresi olursa olsun iz bırakır. Bunlar başlangıçta belirgin, zamanla belli belirsiz hale gelen izlerdir. En kabul edilir iz meme başı etrafında olan izdir. Ameliyat izi kahverengi meme başı derisi ile açık renk derinin birleşme yerine uydurulur, zamanla tamamen belirsiz hale gelir. Meme başı çapı küçükse, meme altı oluğu veya koltuk altı yolu ameliyat için tercih edilir. Protez meme dokusu arkasına yada göğüs kasının arkasına yerleştirilebilir. Her uygulamanın da avantaj ve dezavantajları vardır, bu ayrıntı da ameliyattan önce değerlendirilmelidir.

Ameliyat sonrası :

Ameliyat sonrası genellikle rahat geçer. Ağrı minimaldir. Protez göğüs kası arkasına konmuşsa birkaç gün kol hareketlerinde kısıtlılık olabilir. Memeler üzerinesütyene benzer sargı uygulanır. Dikişler 7 - 10 gün sonra alınır. Hastaya 6 haftasporcu sütyeni giydirilir ve masaj önerilir. Erken dönemde şişlik, meme başında hissizlik ve deri üzerinde morumsu renk değişimi olabilir. Bunlar kısa sürede kendiliğinden kaybolur. Hasta3-4 gün içinde işine dönebilir. 3 ay ağır sporlardan uzak durması sağlık verilir. Protezle meme büyütme ameliyatı, genel olarak iyi ve kalıcı sonuç verir, kadının kendine güvenini arttırır. Günümüzde kabul gören, içi serum fizyolojik ile doldurulan meme protezlerinin kullanılmasıdır.

Meme büyütme ameliyatının riskleri :

Her ameliyatın genel veya kendine has riskleri vardır. Meme bölgesinde ödem ve ağrı ameliyat sonrası görülen yakınmalardır. Ameliyata bağlı kanama ve enfeksiyon nadir görülen durumlardır. Bazı hastalar ameliyattan sonra meme başlarında artan veya azalan duyarlılıktan ya da kesi çevresinde hissizlikten şikayet ederler. Bu genellikle geçicidir. Memenin büyütülmesi vücut için yabancı bir madde ile sağlanabildiğinden, protez çevresinde değişik kalınlıkta bir zar gelişir ;bu zarın kalın olması halinde memelerde sertlik, şekil bozukluğu ve asimetri ortaya çıkabilir. Uygun protez seçimi, uygun cerrahi teknik ve masaj ile günümüzde meme büyütme ameliyatının bu riski minimale inmektedir.

Prof. Dr. Sıdıka Kurul





© Estet.net 2003 - 2022

Yıldızposta Cad. Ayyıldız Sitesi A Blok, Gayrettepe / İstanbul - 530 167 60 70 - skurul@estet.net -

© Estet.net 2003 - 2022

Yıldızposta Cad. Ayyıldız Sitesi A Blok, Gayrettepe / İstanbul
530 167 60 70 - skurul@estet.net -